Dziś podrzucam opis eksperymentu kulinarnego ucznia naszej szkoły.
Dzień
Robienia Babki z Babcią :D
Był
normalny przedświąteczny dzień. Siedziałem z babcią, wujkiem i dziadkiem,
oglądaliśmy telewizję, aż tu nagle przypomniałem sobie o przepisie na babkę
wielkanocną, który niedawno pojawił się na lekcji języka polskiego. Pobiegłem na
górę
i wyszukałem podręcznik. Pokazałem przepis babci i zdecydowaliśmy, że spróbujemy ciasto wykonać. Przygotowaliśmy
wszystkie składniki i zaczęliśmy robić.
Po pierwsze wyjęliśmy miskę i dodawaliśmy: 30g drożdży, mąki 500g, 1 szklankę
mleka, 3 łyżki oleju, 10 migdałów, szczyptę soli i 6 łyżek cukru.
Potem mieszaliśmy przez 10 minut, dodaliśmy 100 g masła i zaczęliśmy znowu
mieszać, aż się zrobiło porządne ciasto. Odstawiliśmy na godzinę, a kiedy wyrosło, wróciliśmy do robienia.
Dodaliśmy 4 białka i laskę wanilii, żeby był lepszy smak. Włożyliśmy do foremki
i zostawiliśmy na chwilę, żeby do końca urosło. Jak już wyrosło, to wsadziliśmy
do piekarnika na 200*C na około 45 min. Po 30 minutach daliśmy na sam dół, żeby
się nie przypiekła góra.
Po ostatnich 15 minutach wyciągnęliśmy babkę i poczekaliśmy, aż trochę
ostygnie. Jak już ostygła, to babcia wyjęła z foremki i zjedliśmy po kawałku z
dziadkiem i wujkiem.
Było bardzo dobre i polecam do zrobienia samemu. Życzę
miłego dnia i miłego robienia ciasta.
Konrad
Zjedlibyście taką babkę? Ja tak! Dziękuję, Konrad!
Pa pa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz